ŘÍJEN je měsícem žaludku
– ten sice patří k elementu Země, ale my se už nacházíme v období KOVU. Začínají opadávat listy na stromech, příroda se chystá na zimu. Sbírají se brambory, uskladňuje se ovoce a zelenina. Příroda zpomaluje. A protože jsme součástí přírody – i my bychom měli zpomalit. Pokud tyto principy přehlížíme, tempo nezvolníme, dříve nebo později budeme zastaveni. Tělo nás samo zastaví – únavou, vyčerpáním, nemocí.. Je proto potřeba začít více respektovat přírodní zákony a najít si čas na odpočinek a zpomalení. V říjnu je nejvíce oslaben žaludek a pohledem tradiční čínské medicíny se jedná o orgán, který řídí příjem a zpracování potravy, řídí klesání (potrava postupuje směrem dolů k dalším trávícím orgánům, které na něj navazují). Je vnímán jako klíč k energii čchi, kterou přijímáme z potravy. Žaludek je nejcitlivějším orgánem našich emocí a pocitů. Angličané těmto pocitům říkají: “Butterflies in the stomach” – být nervózní, mít trému, vzrušení… Každý z nás určitě už tento pocit zažil – mít “motýly v žaludku”. Stres, napětí a zlost působí přes sluneční pleteň a zasáhne nás jako šíp přímo do jeho středu.Tělo nás skvěle upozorňuje na stav, který prožíváme dřív než si ho stačíme uvědomit. Fyzický projev – bolesti bříška – zažívají naše děti, když např. přijdou ze školy a my víme, že jídlem to nebude. Reagují na něco nepříjemného, ale neumí to popsat. Dcera mi často s bolestmi bříška chodila domů, až jsem zjistila, že paní učitelka mlátí otevřenou dlaní do stolu, když není spokojena s tím, jak na ni děti reagují. Bohužel… Takže – žaludek nejen TRÁVÍ potravu, ale i STRÁVÍ všechny vnější podněty. Podle orgánových hodin je žaludek nejaktivnější v době od 7- 9.00hod.
Co to pro nás znamená?
jsme připraveni posnídat, nevynechávejme snídani
snídaně by měla být “mokrá” a “teplá”
v tuto dobu se dobře vstřebávají léky a potravinové doplňky
k žaludku řadíme CHUŤ, kterou vnímáme pomalým žvýkáním, rozmělňováním a sliněním
trávení začíná v ústech – proto nespěchejme, užívejme si každé sousto
všímejte si toho, co a jak jíte
Jak se projeví nerovnováha?
zánět žaludeční sliznice, žaludeční vředy
bolest a kazivost zubů, krvácení dásní, paradentóza
zápach z úst (horkost na dráze žaludku)
bolest holení
nadýmání
„kameny” v žaludku po jídle
Tip, jak si ulevit při žaludeční nevolnosti: nápoj z kuzu a umeoboši švestičky, vymačkaná citrónová šťáva, kterou usrkáváme….
Psychické projevy spojené se žaludkem:
netrpělivost, neschopnost ”zkousnout” věci takové jaké jsou..
psychické “zabřednutí” v problémech, neschopnost pohnout se z místa
ztráta chuti k životu, neschopnost se nadchnout, ale i nadechnout
dogmatismus
roztržitost, nepozornost k sobě samotnému
ztracení citu k tomu, co je přirozené
Jak se dostat do rovnováhy?
Především používat “selský” rozum, vidět v sobě, situacích a ostatních lidech převážně to dobré, vnímat sebe sama a přijmout se přesně tací, jací jsme. NE tací, jací bychom chtěli být.
To už bychom nebyli my a to by byla přeci škoda:-)
Nezapomínejme snídat – cokoliv, co nám přirozeně rozžehne pomyslný trávicí oheň na celý den. Nejvhodnější jsou obilné kaše – kukuřičné, jahelné, ovesné, pohankové, rýžové – nebo teplé polévky (ano, i po ránu ), vajíčka – nikoliv vařená, max. 2x týdně. To jíme celoročně. Obecný jídelníček však upravíme podle ročního období.. Z luštěnin zařaďme více hrách či cizrnu. Pro lepší trávení použijeme koření jako je saturejka, kmín, majoránka. Při vaření přihoďme do vody malý plátek mořské řasy. Zeleninu můžeme začít pomalu lehce prohřívat, ideální je dýně, kedlubna, mrkev a všechna zelenina přirozeně sladce chutnající.
Co je ale úplně nejdůležitější?
– Jíst potraviny našich předků, doplněné o nějaké tonizující bylinky. Pokud jsme už nemocní, větší množství mrkve nás určitě neuzdraví:-) Bylinka se svojí tajemnou silou to však dokáže.(puškvorec obecný, všedobr horský, pelyněk, vachta adt….) – Nekonzumovat množství nekvalitního jídla, náhražek, nejíst ve spěchu, protože pak v těle vytváříte podobnou vibraci. A to je zlé. Vznikne nerovnováha. Čím déle tato nerovnováha v těle přetrvává, tím složitější je ji napravit. Buďte víc pozorní k svému tělu. Neztrácejme cit k tomu, co je přirozené, všímejme si toho, co jíme i jak žijeme. – Jíst opravdové – živé jídlo, jíst v příjemném prostředí, být přitomností u jídla, nikoliv u puštěné televize, PC..vařit z lokálních surovin, ale především PRAVIDELNOST, důkladné kousání a prosliňování.
Jídlo je společenským fenoménem, využijme ho proto, abychom se setkávali s přáteli a pomocí jídla si vytvářeli tolik hormonu štěstí, kolik jen uneseme:-)
Commentaires