Duben podle Dagmar Chmelířové



DUBEN je měsícem jater.

Jak se o tento orgán starat a jak ho léčit?

Celá příroda je ve svém největším rozpuku. Proč však spoustu lidí cítí  jarní únavu? Příroda přes zimu odpočívala a nabírala síly, ale kdo z nás OPRAVDU odpočíval? Současný lidský život bohužel nerespektuje přírodní cykly a do období plného energie vstupujeme bez předchozího odpočinku, již vyčerpáni… Z jarní únavy nemůžeme vinit přírodu, ale nás samotné, protože našimi životními přístupy bráníme toku energie. A co s tím vším mají společného naše játra?

Játra jsou GENERÁLEM našeho organismu. A právě teď velí do útoku….

Řídí a udílí povely, starají se o to, aby vše plynule fungovalo, bylo prostupné a bylo v pohybu a pěkně na sebe navazovalo. Mají v sobě strategii a plánování, jsou nebojácná, nesnáší manipulaci a respektují hranice. Svoje i všech ostatních. Kouzelné slůvko jater je NE. Je totiž velmi osvobozující…zkuste si ho 🙂

Játra vykonávají v těle mnohé důležité funkce související s krví, vnitřní energií i tělesnými tekutinami; jsou tzv. biochemickou továrnou, podporují tvorbu a vylučování žluči a tolik “zatracovaného” cholesterolu. Jsou hlavním orgánem látkové výměny a metabolismu, a proto nejvíce ovlivňují všechny orgány v těle.

Podle celostní medicíny je pro játra maximální činnost v noci od 1.00 – 3.00 hod. Znamená to, že v těle touto dobou nastává největší detoxikační proces během celého dne. Pokud si jdeme v tuto hodinu lehnout – především ženy, mohou cítit velkou zimu téměř v kostech a je obtížné se zahřát. Naopak, budíme-li se v tuto dobu – budíme se horkem..(i emočním). Nejnižší aktivitu mají játra v době od 13.00 – 15.00hod. Tato doba je nejvhodnější pro jejich podporu či léčbu.(čaje, tinktury, lektvary, relax, procházka..nebo jen “lelkování“)

Jak se oslabení jater projevuje?

  1. játra sama o sobě nebolí – jejich bolestí je ÚNAVA

  2. zvýšená hladina cholesterolu

  3. zhoršené vidění, pálení očí, suchost očí, zánět, citlivost na světlo

  4. tlak v pravém podžebří, který stoupá vzhůru

  5. pálení žáhy a problémy se zažíváním

  6. slabé, třepivé, lámavé nehty

  7. pulsující bolesti hlavy, ztuhlost, křeče

  8. cysty nebo myomy v děloze, otoky prsou

  9. bolestivá mentruace, PMS

  10. endometrióza ( nezhoubné, ale bolestivé onemocnění sliznice pohlavních orgánů)

  11. alergie všeho druhu

  12. bolest svalů a šlach

Celostní medicína uvádí jako psychické projevy spojené s játry:

  1. deprese

  2. podrážděnost, žárlivost, výbušnost, náladovost, plačtivost, agrese, zlost, drzost

  3. hyperaktivita (ADHD – porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou)

  4. spousta plánů avšak bez realizace (chybí vůle)

  5. ztracená chuť k jídlu a do života

  6. nedostatek inspirace, skleslost

  7. ukřičenost, hysterie, vzdor

  8. despotismus

  9. hněv (hněv posouvá svět kupředu, ale společensky je to nejvíce odsuzovaná emoce)

Jak se dostat do rovnováhy?

  1. nepřetěžovat játra (jak stravou, tak i duševní nepohodou)

  2. nenadužívání chemických léků

  3. zařazovat do jídelníčku klíčené a kvašené potraviny

  4. důležitá je pravidelnost a řád – v jídle i denní režimu

  5. začleňovat pohybové aktivity, které nás nebudou vyčerpávat – nejlépe na čerstvém vzduchu

  6. plánovat a najít životní smysl a cíl

  7. v přírodě vnímat probouzení jara na všech úrovních a nepřestat se divit jako malé dítě

  8. s úsměvem říci NE a nemít u toho pocit viny

  9. při neúspěchu mít připravený alternativní plán

  10. játra trpí pokaždé, když máme pocit, že nás někdo emočně nebo psychicky využívá

  11. respektovat nejen svoje hranice, ale i těch ostatních (nebýt jako Kodet v Pelíškách:-)

Jaké potraviny a bylinky nám pomohou posílit játra?

  1. játra nemají rády studené nápoje – sklenka velmi teplé vody ráno a večer udělá dobře

  2. ostropestřec mariánský (1 lžičku několik minut povaříme, nebo žvýkáme zrníčka)

  3. listy pampelišky nebo extrakt z kořene pampelišky.

  4. k regeneraci jater jsou výborné tinktury z vlaštovičníku většího, (žlučník) ostropestřce mariánského    (játra) a čubetu benediktu (žaludek)

  5. vaření v páře

  6. zařazujeme vše, co právě roste a je zelené

  7. z luštěnin:  naklíčené mungo, cizrna, fazole – čím větší, tím lepší, naklíčený hrách a výhonky z luštěnin

  8. z obilovin: bulgur, kuskus, pšenice, špalda nebo rýže.

  9. ze zeleniny: zelený hrášek, zelí kyselé, saláty, ředkvičky, kedlubna,čekanka, kopřiva, polníček…

  10. z ovoce: stále naskladněné hrušky nebo jablka

  11. maso: v tomto období příliš nekonzumujeme,pokud ano, tak z ekologického chovu

  12. vhodné jsou zdravé tuky – jako olivový, bodlákový, lněný nebo kokosový, ghí

  13. na regeneraci jaterních buněk působí dobře jeřabina či pupava bezlodyžná

  14. a stále nezapomínáme na polévky – vždyť polévky jsou grunt bez ohledu na roční období. Na jaře bude výborná zelená polévka z mungo fazolí , řapíkatého celeru a bobkového listu na kterou pak přidáme orestovanou kořenovou zeleninu s kurkumou. Zkusme na jaře přidat na polévku ještě pár jedlých kytiček – fialku nebo kopretinu. Dobrou chuť 🙂


Jaro i a naše tělo na očistu po zimě čeká, zkusme připravit řepný kvas, který je levný, jednoduchý, protizánětlivý a zároveň podporuje střevní mikroflóru a především výborně chutná 🙂


3 ks červené řepy, 1 PL mořské soli, 5 stroužků česneku, 2,5 cm čerstvého zázvoru, 2 litry převařené vychladlé vody, 1 PL umeocta (nemusí být). Zavíčkujeme a necháme stát na lince cca 3 – 4 dny, poté si dáme nejméně 1 “panáčka” kvasu před jídlem (oběd, večeře). Kvas máme uložený v lednici. Po vypití  můžeme vytvořit druhý nálev ze zbylých surovin opakovaným přelitím převařenou vodou.

Játra představují orgán přeměny, pohybu a dynamiky ve smyslu těla i duše. Můžeme je nazvat tzv. EVOLUČNÍM orgánem…

Když jsou játra pěkně napěchovaná, stačí přebytek energie vypustit..:-)


Přeji krásné dynamické jaro

Dagmar

4 zobrazení0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Dlouhověkost