DUBEN je měsícem jater.
Jak se o tento orgán starat a jak ho léčit?
Celá příroda je ve svém největším rozpuku. Proč však spoustu lidí cítí jarní únavu? Příroda přes zimu odpočívala a nabírala síly, ale kdo z nás OPRAVDU odpočíval? Současný lidský život bohužel nerespektuje přírodní cykly a do období plného energie vstupujeme bez předchozího odpočinku, již vyčerpáni… Z jarní únavy nemůžeme vinit přírodu, ale nás samotné, protože našimi životními přístupy bráníme toku energie. A co s tím vším mají společného naše játra?
Játra jsou GENERÁLEM našeho organismu. A právě teď velí do útoku….
Řídí a udílí povely, starají se o to, aby vše plynule fungovalo, bylo prostupné a bylo v pohybu a pěkně na sebe navazovalo. Mají v sobě strategii a plánování, jsou nebojácná, nesnáší manipulaci a respektují hranice. Svoje i všech ostatních. Kouzelné slůvko jater je NE. Je totiž velmi osvobozující…zkuste si ho 🙂
Játra vykonávají v těle mnohé důležité funkce související s krví, vnitřní energií i tělesnými tekutinami; jsou tzv. biochemickou továrnou, podporují tvorbu a vylučování žluči a tolik “zatracovaného” cholesterolu. Jsou hlavním orgánem látkové výměny a metabolismu, a proto nejvíce ovlivňují všechny orgány v těle.
Podle celostní medicíny je pro játra maximální činnost v noci od 1.00 – 3.00 hod. Znamená to, že v těle touto dobou nastává největší detoxikační proces během celého dne. Pokud si jdeme v tuto hodinu lehnout – především ženy, mohou cítit velkou zimu téměř v kostech a je obtížné se zahřát. Naopak, budíme-li se v tuto dobu – budíme se horkem..(i emočním). Nejnižší aktivitu mají játra v době od 13.00 – 15.00hod. Tato doba je nejvhodnější pro jejich podporu či léčbu.(čaje, tinktury, lektvary, relax, procházka..nebo jen “lelkování“)
Jak se oslabení jater projevuje?
játra sama o sobě nebolí – jejich bolestí je ÚNAVA
zvýšená hladina cholesterolu
zhoršené vidění, pálení očí, suchost očí, zánět, citlivost na světlo
tlak v pravém podžebří, který stoupá vzhůru
pálení žáhy a problémy se zažíváním
slabé, třepivé, lámavé nehty
pulsující bolesti hlavy, ztuhlost, křeče
cysty nebo myomy v děloze, otoky prsou
bolestivá mentruace, PMS
endometrióza ( nezhoubné, ale bolestivé onemocnění sliznice pohlavních orgánů)
alergie všeho druhu
bolest svalů a šlach
Celostní medicína uvádí jako psychické projevy spojené s játry:
deprese
podrážděnost, žárlivost, výbušnost, náladovost, plačtivost, agrese, zlost, drzost
hyperaktivita (ADHD – porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou)
spousta plánů avšak bez realizace (chybí vůle)
ztracená chuť k jídlu a do života
nedostatek inspirace, skleslost
ukřičenost, hysterie, vzdor
despotismus
hněv (hněv posouvá svět kupředu, ale společensky je to nejvíce odsuzovaná emoce)
Jak se dostat do rovnováhy?
nepřetěžovat játra (jak stravou, tak i duševní nepohodou)
nenadužívání chemických léků
zařazovat do jídelníčku klíčené a kvašené potraviny
důležitá je pravidelnost a řád – v jídle i denní režimu
začleňovat pohybové aktivity, které nás nebudou vyčerpávat – nejlépe na čerstvém vzduchu
plánovat a najít životní smysl a cíl
v přírodě vnímat probouzení jara na všech úrovních a nepřestat se divit jako malé dítě
s úsměvem říci NE a nemít u toho pocit viny
při neúspěchu mít připravený alternativní plán
játra trpí pokaždé, když máme pocit, že nás někdo emočně nebo psychicky využívá
respektovat nejen svoje hranice, ale i těch ostatních (nebýt jako Kodet v Pelíškách:-)
Jaké potraviny a bylinky nám pomohou posílit játra?
játra nemají rády studené nápoje – sklenka velmi teplé vody ráno a večer udělá dobře
ostropestřec mariánský (1 lžičku několik minut povaříme, nebo žvýkáme zrníčka)
listy pampelišky nebo extrakt z kořene pampelišky.
k regeneraci jater jsou výborné tinktury z vlaštovičníku většího, (žlučník) ostropestřce mariánského (játra) a čubetu benediktu (žaludek)
vaření v páře
zařazujeme vše, co právě roste a je zelené
z luštěnin: naklíčené mungo, cizrna, fazole – čím větší, tím lepší, naklíčený hrách a výhonky z luštěnin
z obilovin: bulgur, kuskus, pšenice, špalda nebo rýže.
ze zeleniny: zelený hrášek, zelí kyselé, saláty, ředkvičky, kedlubna,čekanka, kopřiva, polníček…
z ovoce: stále naskladněné hrušky nebo jablka
maso: v tomto období příliš nekonzumujeme,pokud ano, tak z ekologického chovu
vhodné jsou zdravé tuky – jako olivový, bodlákový, lněný nebo kokosový, ghí
na regeneraci jaterních buněk působí dobře jeřabina či pupava bezlodyžná
a stále nezapomínáme na polévky – vždyť polévky jsou grunt bez ohledu na roční období. Na jaře bude výborná zelená polévka z mungo fazolí , řapíkatého celeru a bobkového listu na kterou pak přidáme orestovanou kořenovou zeleninu s kurkumou. Zkusme na jaře přidat na polévku ještě pár jedlých kytiček – fialku nebo kopretinu. Dobrou chuť 🙂
Jaro i a naše tělo na očistu po zimě čeká, zkusme připravit řepný kvas, který je levný, jednoduchý, protizánětlivý a zároveň podporuje střevní mikroflóru a především výborně chutná 🙂
3 ks červené řepy, 1 PL mořské soli, 5 stroužků česneku, 2,5 cm čerstvého zázvoru, 2 litry převařené vychladlé vody, 1 PL umeocta (nemusí být). Zavíčkujeme a necháme stát na lince cca 3 – 4 dny, poté si dáme nejméně 1 “panáčka” kvasu před jídlem (oběd, večeře). Kvas máme uložený v lednici. Po vypití můžeme vytvořit druhý nálev ze zbylých surovin opakovaným přelitím převařenou vodou.
Játra představují orgán přeměny, pohybu a dynamiky ve smyslu těla i duše. Můžeme je nazvat tzv. EVOLUČNÍM orgánem…
Když jsou játra pěkně napěchovaná, stačí přebytek energie vypustit..:-)
Přeji krásné dynamické jaro
Dagmar
Comments