top of page

Jídlo a stravování jako takové se staly fenoménem doby.

Strava se zkoumá ze všech různých úhlů pohledu a víc než přirozeností se stala víceméně vědním oborem.

Potravina se rozpitvá na atomy, molekuly, mikročástice, vitamíny, stopové prvky… A člověk, aby se v tom vyznal. Ale jablko přece není jen soubor vitamínů a čokoláda se přece nevyjadřuje v jednotkách joule. Nemíchám v hrnci atomy, abychom si doma ráno pochutnali na skvělé jáhlové kaši, a nikdo z mých drahých si dosud nestěžoval, že by mu v ní nějaké chyběly či naopak přebývaly. Považuji takový přístup k jídlu za znevažující a zavádějící.

Přitom stačí selský rozum a správný náhled na stravu je nám přirozený – spíše celistvý než mikroskopický, spíše bezprostřední než vědecký. Přirozeně si víme rady, co, kdy a jak máme jíst. Jistěže medializace tématu může být důvodem, proč se lidé začnou zajímat o to, co a jak v daném okamžiku jedí.

Dalším důvodem může být zdravotní obtíž, idealismus či náboženství. Nebo má člověk prostě chuť cítit se dobře a zjistí, že užívání suplementů ve formě potravinových doplňků není to, co potřebuje.

Výrazný zájem o stravu mají především mladí lidé, často v souvislosti se zakládáním rodiny. Mladé maminky chtějí, aby jejich děti jedly to nejlepší a nejkvalitnější, co je možné v daných podmínkách pořídit. Zároveň usilují o to, aby je muži milovali, protože vaří téměř dobře jako jejich maminky.

O způsob stravování se stále více zajímají nejen mladí a nejen vrcholoví sportovci. Potřebují totiž to nejlepší palivo, které by ovlivnilo jejich výkon. A právě jejich výkon ukáže, jaké jejich palivo opravdu je…

JAK SE MÁME V ZÁPLAVĚ SMĚRŮ A INFORMACÍ DNEŠNÍ DOBY ORIENTOVAT?

O tom, jak se neztratit a když už, tak jak se rychle nalézt, napíšu za pár dní opět na mém blogu. Užívejte si podzimu a jeho voňavého listí, dejte přednost procházce před sportovním centrem a po návratu se zahřejte čajem třeba z černého bezu s trochou kustovnice čínské.

Vaše Dagmar


podzim
9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Dlouhověkost

bottom of page