top of page

K prosinci patří tlusté střevo (a Vánoce:-)

Jako v předešlém období, i teď se stále nacházíme v elementu KOVU.

Jednoduché vysvětlení si můžete přečíst v předešlém článku, o plicích.

Tlusté střevo je podle tradiční čínské medicíny orgánem pro přijímání nového a zbavování se starého. (krásná symbolika s ukončování starého roku a přijímání roku nového). Jeho největší aktivita připadá době ranní od 5.00hod. – 7.00hod. V ideálním případě by právě v tomto období mělo probíhat vyprazdňování. V dobách, kdy nebyly k dispozici laboratorní analýzy, se lékaři či léčitelé, vždy zajímali o vyměšování svých pacientů, protože z něj mohli vyčíst, co se odehrává v látkové výměně. Tlusté střevo je osídleno mikrofórou (střevní bakterie), které jsou pro náš život naprosto nezbytné, za pomoci střevních bakterií se zde tvoří celých 80 až 90 % hormonu štěstí serotoninu. A kdo by nechtěl být šťastným?

Tlusté střevo je párovým orgánem k plícím. Tzn. že dýchací cesty, střevo a kůže reagují na jakékoliv narušení mezi vnitřním a vnějším světem.

Pokud máme problém se střevy či s dýcháním, nechme si provézt důkladnou diagnostiku střev. Všimli jste si jak v tomto období “vylézají” obtíže s kůží ve formě ekzému či “jen” suché kůže? Anebo máme nedostatek “štěstí”?

Proč je stolice tolik důležitá?

Se stolicí člověk vydává NĚCO ze sebe. MUSÍ se s něčím rozloučit. Už od dětství bychom se měli naučit pravidelnému vyprazdňování. Bohužel se na svých terapií často setkávám s poruchou vyprazdňování – ať dětí, či dospělých. Zadržení stolice – zácpa nebo neschopnost se uvolnit a pustit nepotřebné, má kořeny v ranném dětství. Člověk NEROZUMÍ tomu, jak je důležité se uvolnit a nechat věci odejít. Provází ho pocit viny, strachu. Při terapiích dochází k emociálním výlevům, často k pláči.

Pokud nám to zdravotní stav dovolí, doporučuje se průplach střev, který musí být opravdu pod odborným dohledem, nejméně 3 sezení po sobě. Následně upravená strava a bylinková tinkura očistu velmi podpoří. Velmi často po těchto procedurách dochází k uvolnění nosu – který má spojitost se sliznicemi našeho těla. A tlusté střevo je bezporu jednou z našich největších sliznic.

Jaká strava nám může s vyprazdňováním pomoci?

Ta, která obsahuje dostatek vlákniny, Pro podporu peristaltiky střev můžeme vyzkoušet indickou vlákninu tzv. psyllium nebo zelený jíl. Strava “živá”, chemicky neupravená, určitě nám nepomohou sušenky či krekry – sliznici střeva “poškrábou”. Aby mohla být tato strava zpracována, musí se promísit s dostatečným množství vody, aby mohla vzniknout kašovitá směs, která naše tělo opuští. Ruku na srdce – pokud máte problém s vyprazdňováním a sáhnete po suchých krekrech, sušenkách nebo jinému vysušenému produktu – napijete se dostatečného množství vody, aby potravina byla připravena na trávení? A pokud to přeci jen uděláte, narušíte přirozený proces trávení, PROTOŽE JÍDLO NEŘEDÍME NÁPOJI.

Takže – polévky, kašovitá teplá jídla, fazole adzuki, kysaná zelenina, zkuste česnek, který je od pradávna používán jako vypuzovač střevních parazitů.

Vstřebávání v tlustém střevě probíhá v dokonalém klidu a bez spěchu. Chaos a spěch přinesou blokádu při vstřebávání důležitých látek a dojde k narušení vyprazdňování.

Jaká potravina vévodí prosinci?

Naši předkové neměl přiliš na výběr. Jedli to, co měli uskladněno a to, co si ulovili. Nasolené maso jim dodávalo tolik nutné bílkoviny. Takže, toto je jedno z mála období v roce, které přirozeně přeje MASU. Nejlépe hovězí, zvěřina, králík… Silné hovězí vývary jsou doslova a do písmene lékem, který nás postaví na nohy.

Byliny a koření

  1. bazalka je proti zácpě. Zázvor, černý pepř, česnek, hořčice – pro KOV

  2. lněné semínko je kluzkým prostředkem, hojí zanícené stěny střeva

  3. šťáva z aloe čistí, hojí a uklidňuje střevo

  4. zázvor vysušuje přebytečný hlen v těle (např. ze sladkostí) – proto v během vánočních svátků často dostaneme rýmu – reakce na výborné vánoční cukroví:-(

  5. při nachlazení zkuste čaj z hřebíčku, skořice, kardamonu, zázvoru a černého pepře.

  6. ženšen nám pomůže ze zvlčením plic a zharmonizuje střevo

Při nerovnováze na dráze tlustého střeva se na psychické úrovni ukáže hromadění, skladování, neschopnost třídění, opoustění a především tolik potřebného ODPOUŠTĚNÍ. Zkusme to v tomto vánočním čase, můžeme jen získat….


A hlavně toto období je dobou “hřešení” Hřešte, nemějte u toto výčitky, život přeci za to stojí a je krásný:-)  

37 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Dlouhověkost

bottom of page