top of page

Listopad přináleží orgánu plic

Listopad přináleží orgánu plic

Měsíc listopad a prosinec podle tradiční čínské medicíny přiřazujeme k období KOVU.

Jak můžeme této informaci porozumět?

Pojďme se podívat na jednoduchý princip pentagramu, který nám pomocí šipek názorně ukazuje za sebou následujcí roční období a orgány v nich. Jedno období podporuje období následující, proto každé období by mělo být v harmonii, aby se z něj mohlo “zrodit” období další.


Podle šipek vidíme, jakým směrem se šipka k elementu KOVU ubírá. Je to JEDINNÉ období v roce, kdy nám šipka – nebo-li směr energie padá takto strmě dolů. Můžeme tento stav přirovnat k jízdě na horské dráze, kdy je dobré pevně se držet a čekat, až jízda skončí. To znamená, že není vhodné v tomto čase chtít cokoliv ovlivňovat, dohánět, začínat, měnit, být aktivní. Je více než nezbytné naučit se hospodařit s naší energií, stejně tak, jak to můžeme sledovat v přírodě. Ztráta nálady, smutky bez příčiny, krůček k depresím, úzkosti. Možná máme chuť zalézt a už nevylézt.

Období, kdy vzpomínáme na naše blízké, kteří nám mohou i po letech chybět, je časem, který je předurčen k tomu, abychom si DOPŘÁLI smutek i slzy projevit. Často se stává, že toto rozloučení nebylo dokončeno, proto rána z odchodu našich milovaných stále bolí jako čert.

Zkuste zapálit svíčku a s člověkem, se kterým máte chuť se rozloučit, si popovídejte. Byť jeho odchod byl před dávnou dobou. Řekněte mu všechno. Zpočátku nebudete možná vědět, jak začít, povídání bude krkolomnější, ale za chvilku z vás slova poplynou…svíčku nechte hořet do konce. Úleva a příjemný pocit, který vás po tomto aktu zalejí, jsou potvrzením toho, že vaše povídání našlo svého adresáta.



Bylinka, která nám v těchto chvílích může pomoci – celík (Solidago).

Uvolnění podpoří tinktura z popence obecného (Glechoma hederacea) – přináší do života novou životní energii. Použijeme ji i při astmatu.

Jak se oslabení plic projevuje?


Prostřednictvím plic máme přímý a poměrně nechráněný kontakt se svým okolím. Každým nádechem si s ním tvoříme spojení. Zajímavostí pro vás možná bude, že nádechu asistují ledviny (první nádech, který nás spojuje s příchodem na svět) a výdech kontrolují plíce již samy. Největší aktivita plic je od 3.00hod. – 5.00hod. Buzení v tuto ranní hodinu nám ukazuje na “obavu z toho, co nás čeká, co se stane, něco, co nemůžeme “vydýchat”

  1. problémy s dechem, kašel, výpadky čichu

  2. zahleněné plíce, průdušky

  3. smutek, deprese, žal, plačtivá nálada, nechuť komunikovat

  4. suchá pleť, ekzém,

  5. astma, zápal plic, ale i bušení na srdci

  6. neschopnost vidět světlo na konci tunelu

Jak dostaneme plíce do rovnováhy?

Pozornost směřujme na nás, NIKOLI na vnější svět. Pobyt venku, nejlépe u moře či v horách. Nechat věci, ať se udějí. Tak jako nádech a výdech. Není potřeba do tohoto procesu zasahovat, stane se tak i bez našeho přičinění. Spoustu nesnází, nedorozumění a problémů si způsobujeme sami, naším zasahováním do věcí, které náš zásah VŮBEC nepotřebují. Staňme se pozorovali, tak jako když sledujeme divadelní představení. Jen pozorováním se můžeme něco dovědět. 

To znamená – uvolněme se a nechme věci jen tak být.

Zkusme uvolnění prostřednicvím svého dechu. Plíce jsou totiž JEDINÝM orgánem, který můžeme svou vůlí ovlivnit. Tím, že zadržíme dech..Navíc dech máme neustále k dispozici, můžeme s ním pracovat kdydoliv – narovnat se v ramenou, usmát se a vědomě několikrát dýchat. Každý znás jistě zná rady typu – pokud máme duševní či fyzickou bolest: DÝCHEJ, VYDÝCHEJ TO! Zkuste jógu – není to jen protahování údů, nýbrž vědomá práce s dechem. Budete překvapeni, co váš dech dokáže:-)


Jaké potraviny naše plíce milují?

K podzimu patří sucho, proto je vhodné zařadit více potravin, které nám dodají tělesné šťávy. Vhodné jsou ostré a pikantní potraviny. Zkuste cibuli, česnek, zázvor, celer, pórek, bílý pepř. Pochutnejme si na rýži natural, ovsu, slzovce. Z luštěnin nejvíce hnědá čočka, bílé fazole. Z ovoce hruška, jablka, sušené švestky, datle. Koření, které nás zahřeje – skořice, fenykl, anýz, kmín, lékořice, koriandr nebo zázvor. Nezapomínejme na vlašské ořechy, čaj z kustovnice a chryzantémy. Využijeme výtažky z bylin – lichořeřišnici nebo echinaceu. Mléčné výrobky zahleňují, zkuste to bez nich, stejně tak bílá mouka. Potřebujete pít opravdu tolik kávy? Zvyšte příjem potravin bohatých na přírodní vitamin C a hořčík, který uvolňuje stáhnuté průduškové svaly.

A pochopitelně polévky, ve kterých v toto období nechybí rosolovka stříbrná.

Přeji krásné podzimní a někdy i trochu melancholické dny

Vaše Dagmar

59 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Dlouhověkost

bottom of page