top of page

Moje studijní stáž v Číně

Vyvrcholením těměř pětiletého studia tradiční čínské medicíny byl měsíční pracovní pobyt v provincii Sìchuān ve městě Chengdu.

Nemohla jsem se dočkat a motivací mého studia byla právě tato cesta. Můžeme i říct, splnění snu. Skládám poklonu za skvěle zvládnutou organizaci celého programu – ať se jednalo o ubytování, stáže na klinice čínské medicíny v Chengdu, přednášky v institutu TČM nebo výlety do chrámů, tržnic…včetně slavnostního ukončovacího ceremoniálu….


12ti milionové město Chengu bylo opravdu plné lidí. Byli všude – kola, elektrické skútry,auta, autobusy, pěšky – a přesto jsem nebyla svědkem žádné kolize!!! Vstup do nemocnice připomínal spíše nádražní halu plnou přepážek a pochopitelně lidí. Přesto tu vládl zvláštní řád anebo možná kontrolovaný chaos. Ranní provoz začínal zdravotním cvičením qi gongu na nádvoří nemocnice, kde pracovalo okolo 1200 lékařů a ošetřilo se denně cca 8.000 lidí…


Zvolila jsem si praxi převážně s akupunkturou. V ordinaci bylo vždy nejméně 5 lidí, soukromí zde moc nepěstují. Přesto jsem měla pocit zvláštního naladění, respektu a úcty. Pacienti vstupují do ordinacích často bez klepání (mnohdy chyběly dveře:-), vstupuvali do hovoru lékaře s jiným pacientem – a dostalo se jim pozornosti.. Zkuste si to u nás:-)

Klasická medicina podporuječ čínskou medicínu a ta ji v případě nutnosti využívá. Pacient se může rozhodnout pro kombinaci obou medicín a nikomu to nepřipadá zvláštní. Skvěle využívají obou možností a proto výsledky jejich působení jsou efektivní a mnohdy trvalé. Fascinovala mě jejich práce s energií, které by si nevšiml jen rytíř v několika brnění. Všudypřítomná , téměř hmatatelná energie, akupunktura, moxování těch správných bodů – dokázaly opravdu zázraky. Pacienti potvrzovali, že po několikátém ošetření jejich obtíže ustoupily nebo úplně odezněli. Připadala jsem si jako houba, která saje. Moje nabité zkušenosti dostaly smysl a směr. Nesmírné výsledky mají při aplikaci obličové akupunktury, kterou můžeme nazvat BEUTY akupunktura – která se kombinuje s tělovou. Sama ji využívám a doporučuju opravdu každé ženě, tady není nad čím přemýšlet! Žasnu nad jejich vnímání souvislostí, tam, kdy by nás, zápaďáky, to ani nenapadlo. A ono to funguje!!!! Pulsní diagnostika, diagnostika z jazyka, směsi správně nakombinovaných bylin…


Akupunktura – to je symfonie, kde každý tón má svůj význam. Je na místě, že si kladu otázku, jaktože číňané mají tolik znalostí. Myslím, že jsou jednou z těch společností, která má před námi náskok několik tisíc let. Kde byla v té době Evropa????? Představuji si to tak, že např. v Egyptě se zaměřili na posmrtný život. V Číně se zaměřili na život pozemský a pozorovali….a mají náskok před jinými civilizacemi, které mají zaměření úplně jinde. A nám, bohužel, chybí obojí…. Ještě více povídání můžete sledovat na rozhlasovém vysílání Českého rozhlasu, kde jsem hostem, záznam si pak můžete poslechnout v sekci Média. Pojďme využít možností, které je škoda přehlédnout.

Zavolejte si o termín, náš čas je právě teď.

Na vahání dalších tisíce let jaksi nemáme:-) Vaše Dagmar, která je pohlcena kouzlem východního učení


Jeden rok váhání může zmařit stovky let poznání – řekla Dagmar Chmelířová:-)

55 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Dlouhověkost

bottom of page