top of page

Seminář TSI a ples TČM očima Dagmar Chmelířové

Předposlední lednový víkend byl tak rychlý, že jsem měla pocit, že jsem v rychlíku. Bylo to pravděpodobně tím, že jsem si naplánovala 2 akce najednou. Nicméně, pěkně se poskládaly a myslím si, že byly vydařené.

Sobotní ráno začalo pořádáním dvoudenního praktického semináře TSI. Co to je? Zkusím vysvětlit. Jedná se o metodu, která vychází z kineziologie a ta nám říká, že tělo s námi neustále komunikuje, my ho vnímáme, ale leckdy mu nerozumíme. Ale ono nám to všechno chce říci a dává nám mnohdy opakovaně najevo, že si přeje, abychom mu pomohli. Když je nám zima nebo máme hlad, víme, co máme dělat. Ale co když nás opakovaně bolí hlava, v bedrech nebo si stěžujeme na bolest kolen? Anebo se “jen” divně cítíme? To už je těžší. Většinou si vezmeme prášek, jdeme k doktorovi anebo děláme, že to vydržíme…

Jak našemu tělu či duši může porozumět cizí člověk, byť doktor, když nás nezná a vidí nás poprvé v životě? Žijeme v informační době a ten nejskvělejší informační zdroj přehlížíme – nás samotné!

Tělově svalová informace (TSI), jak se tato metoda nazývá, nás jednoduchým a nekomplikovaným způsobem navede k tomu, jak signálům či stávajícím neduhům rozumět, ale hlavně, jak je odstranit! Ladí rovnováhu mezi “málo” a mezi “hodně”, ukazuje souvislosti a my se nestačíme divit, jak rychle vše funguje a jak se můžeme dozvědět víc než jsme očekávali. Výsledek je okamžitý a vy jste nadšeni 🙂


Osobně jsem velmi ráda, že jsem tuto metodu díky svému kolegovi objevila, neboť se každý den při své práci terapeuta přesvědčuji, jak velmi účinná je. Myslím, že by se měla učit už na základních školách, lidé by se pak ve svých životech mnohem lépe orientovali. Učitelé by ji mohli praktikovat před výukou – určitá část zabere pouhých několik minut. Děti se lépe soustředí, lépe píší, nejsou stresovaní a nejsou téměř nemocní. Mám malou dceru a ona je mi tím nejlepším příkladem.

A kdo se může TSI naučit či pro koho je určeno? Pro každého, kdo má chuť se na věci podívat jinýma očima a vzít zodpovědnost za sebe sám na sebe 🙂 Kurzů se již účastnili např.: maminky na mateřské, lékaři, manažeři, studenti, sportovci, zvěrolékař (který chce svým čtyřnohým miláčkům ještě víc rozumět), podnikatelé, prodavačky, učitelé, fyzioterapeuti, barmanka, bankovní úředníci…a příště to můžete být třeba Vy 🙂


Při tomto víkendovém semináři TSI se sešla opět velmi příjemná skupina lidí téměř z půlky republiky. Zkoušeli, zkoumali, ptali se, nasávali, nerozuměli, pak porozuměli, ale hlavně, hlavně si celý seminář užívali ve společenství lidí, kterým nemusíte nic vysvětlovat, protože jsou naladěni na stejnou vlnu. Nejvíc je asi pobavilo, když jsme testovali potraviny, zda-li jsou pro ně vhodné, či nikoli nebo když si ladili uši a oči…. Budu ráda, když některý z účastníků  semináře (i předešlého), napíše svoje osobní postřehy dolů do komentářů.

Po prvním dni jsem bleskově uháněla na autobus, který mě odvezl do Prahy, kde jsme měli  s TČM ples ve Slovanském domě. Převlečení do plesového včetně účesu a make-upu mě zabralo přesně 12 minut. Atmosféra v sále byla chvilku trochu rozpačitá (nebo alespoň já jsem se tak cítila), ale po první skleničce se mi začala docela líbit hudba, po druhé spolužáci, po třetí jsem se cítila naprosto báječně a myslím, že jsme si všichni ples náležitě užili (já s vědomím, že druhý den pokračuje v Plzni seminář TSI).


Rozhodně se o prakticích čínské medicíny nemůže tvrdit, že jsou to suchaři:-)


Přeji krásný mrazivý leden

Vaše Dagmar

10 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Dlouhověkost

bottom of page